
Roy Veracx
De passie begint vroeg
Mijn naam is Roy Veracx en mijn passie voor horeca gaat al terug tot mijn kindertijd. Wanneer ik met mijn familie uit eten ging, keek ik altijd met bewondering naar de mensen die ons bedienden. Die fascinatie groeide uit tot een echte roeping.
Op mijn twaalfde startte ik mijn opleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge, een toonaangevende horecaschool. Tijdens mijn opleiding kreeg ik de kans om stages te lopen in Frankrijk en Engeland, ervaringen die mijn kijk op gastvrijheid en kwaliteit sterk beïnvloedden.
Een avontuur in Engeland
Na mijn studies verhuisde ik terug naar Engeland om mijn eerste werkervaring op te doen. Ik begon als kelner in het prachtige Hambleton Hall, een prestigieus Relais & Châteaux-hotel. Hier werd de lat bijzonder hoog gelegd, en ik leerde er werken op het allerhoogste niveau van service.
Daarna kreeg ik de kans om aan de slag te gaan bij Pennyhill Park Hotel & Spa, een luxueus vijfsterrenhotel. Samen met een gepassioneerd team werkte ik mee aan de uitbouw van het restaurant. Na zes jaar harde inzet werden we beloond met een tweede Michelinster en vijf AA Rosettes. Een bekroning die ik met trots meedraag.
In die periode werkte ik ook als privébutler voor internationale A-list filmsterren, wat een unieke inkijk gaf in een heel andere wereld van gastvrijheid.
Daarnaast volgde ik een bacheloropleiding in Event Management & Wedding Planning aan een universiteit in Engeland. Dankzij deze opleiding kon ik mijn organisatorisch talent verder ontwikkelen.
Na het behalen van mijn diploma kreeg ik de kans om te starten in een zusterhotel van Pennyhill Park: het elegante Lainston House Hotel, nabij Winchester. Hier zette ik mijn passie voor gastbeleving verder, in een omgeving waar verfijning en persoonlijke service centraal stonden.
Eventervaring bij Southampton FC
Na mijn tijd in de hotellerie kreeg ik de kans om aan de slag te gaan als Event Manager bij een Premier League-voetbalclub, waar ik verantwoordelijk was voor alle VIP-gasten en evenementen op wedstrijddagen.
Daarnaast reisde ik ook mee als hotel liaison met het eerste team bij uitwedstrijden in binnen- en buitenland.
Een van de hoogtepunten uit die periode was de organisatie van het Players’ Awards Dinner van Southampton FC (seizoen 2013/2014) een groot gala dat live werd uitgezonden.
🎥 Bekijk het event hier op YouTube: Southampton FC Players Awards 2013/2014
De wereld van wijn
Tijdens mijn jaren in Engeland kwam ik steeds vaker in contact met wijn niet alleen als onderdeel van de menukaart, maar als essentieel onderdeel van de totale beleving. Dankzij de begeleiding van een Franse restaurantmanager en een Italiaanse hoofd-sommelier kreeg ik de unieke kans om drie jaar als sommelier te werken in een hoogstaand gastronomisch kader by Miguel Wignall at the Latymer restaurant te Pennyhill Park Hotel en Spa.
In die periode groeide mijn kennis over wijn exponentieel. Ik verdiepte me in de grote wijnregio’s van zowel de oude wereld (zoals Bourgogne, Piemonte, Rioja, Mosel...) als de nieuwe wereld (Zuid-Afrika, Californië, Argentinië, Australië…).
Ik leerde proeven met structuur en gevoel, wijnen koppelen aan gerechten, wijnkaarten opbouwen en advies geven op maat van de gast. Door samen te werken met gepassioneerde importeurs en wijnmakers uit heel Europa kreeg ik ook inzicht in de verhalen achter de fles: de bodem, het klimaat, de druif, het vakmanschap.
Tijdens die jaren behaalde ik verschillende erkende certificaten en groeide uit tot een sommelier die wijn niet alleen begrijpt, maar ook écht wil delen met anderen.
Dat gevoel van delen en verbinden via wijn vormt vandaag de kern van Ernest Wijnboutique By Roy.
Terug naar huis
Na bijna elf jaar in Engeland, en in het licht van de Brexit, besloot ik terug te keren naar mijn roots in Kortrijk. Terug in België werkte ik als Maître d’, eventmanager en in de HR-sector gespecialiseerd in horeca-profielen. Deze periode gaf me een breder perspectief op de sector en versterkte mijn visie op klantgerichtheid en teamwerking.
Ernest Wijnboutique: thuiskomen
In 2021, na de heropening van de horeca, begon ik als flexi-jobber bij Ernest Wijnboutique. Vanaf de eerste dag voelde het als thuiskomen: een warme plek waar passie, klantencontact en wijnbeleving samenkomen.
Toen de kans zich voordeed om de zaak over te nemen in , moest ik niet lang nadenken. Het was de perfecte manier om mijn ervaring en liefde voor wijn te delen met anderen.
Mijn droom werd werkelijkheid op 1 januari 2022 en de puzzelstukken vielen op hun plaats.